Konni Z. har en park

Carl-Magnus Fogelholm:

Visste du att Konni Zilliacus har fått en park döpt efter sig?

Helsingfors stad fastslog i maj 2011 att ett område i Mosabacka (Tapanila) skulle heta Konni Zilliacus park.
Parken är en populär lekplats för barn. Nu finns där också en stor, öppen båt med namnet Konni inristat på akterspegeln. En anspråkslös skylt berättar att detta är Konni Zilliacus park.

Bakgrunden till att Konni fått sitt namn inristat bland stadens väg- och parknamn i Mosabacka är hans engagemang i AB Parkstad-Wanda-Puistokylä OY. Det fastighetsbolaget började uppföra en trädgårdsstad i Mosabacka under Konnis tid som VD 1906-1910. Några villor står fortfarande kvar från tiden 1907 – 1910, inkl. huvudbyggnaden på Fallkulla gård.

Min syster Clara Palmgren och jag besökte nyss parken tillsammans med en vänlig herreman från den lokala byföreningen. Han kände mycket väl till Konni och hans arbete med arbetarbostäder på området. Vi besökte även Fallkulla, som i tiden fungerade som disponentbostad och hem för KZ med familj. En helt ståndsmässig byggnad, numera uthyrd till flera familjer.

Parken fick sitt namn då staden godkände den senaste stadsplanen för området. Initiativet till parknamnet Konni Zilliacus kom ursprungligen från Tapanila-föreningen året 2009. Parken hittas i ändan av Hälsovägen/Terveystie i Mosabacka och kan ses på kartta.hel.fi då du söker på Konni. Parkområdet har registernumret 429-878-1.