Kulturpersoner på Sandudds begravningsplats – 6/10 2016

Den 6 oktober gjorde släktföreningen en intressant vandring till några kulturpersoners gravar på Sandudds begravningsplats: den glade skulptören Robert Stigell, antikforskaren och skalden Emil Zilliacus och hans familj, författaren och äventyraren Aleko Lilius, den enda kvinnliga smyckekonstnären hos Fabergé Alma Pihl-Klee och krigsveteranernas förgrundsgestalt, generalen Adolf Ehrnrooth presenterades. Icke-Zilliacerna visades alla ha en anknytning till släkten. Vi gjorde också ett uppehåll vid minnesmärket över dem som försvann vid fronten 1939 – 1944.

Vid den efterföljande vin och smörgås-sitsen högläste ordf. en berättelse av ett ögonvittne som skildrar situationen vid fronten under striderna i juli 1944 då så många försvann. Till dem hörde konstnären Robert Zilliacus. I det gripande brevet skildras också Roberts tid i det ryska fångläger där han sedermera dog.

Ett tack till Kristian Stenius som arrangerat programmet!

kzr