Öronläkaren och patrioten Wilhelm

Föregående avsnitt

pyg

Konnis bror Henrik Johan Wilhelm (1857–1919), som kallades Pyg, blev läkare och specialiserade sig på otolaryngologi (öron-, näs- och strupsjukdomar). På detta område var han en banbrytare både praktiskt och teoretiskt. Han tillhörde grundarna av Eira sjukhus. Pygen var gift med Gertrud Charlotta Lönnblad (1864–1948), dotter till hovsrättspresidenten i Viborg Emil Lönnblad. För sina litterära alster använde Gertrud Zilliacus pseudonymen Kaj Voss.

Paret fick fem barn:

  • Henrik Fabian (1891–1978), förlagskamrer
  • Per Wilhelm (1892−1982), jägaröverste
  • Rosa Mairi Charlotta (1900–1980), gift med Fredrik Johan Hackman
  • Sigrid Enni Ulrika (1901–1991), som gifte sig med kusinen Laurin
  • Kai Emil (1902–1903)

Wilhelm var en av de ledande gestalterna i ”Kagalen”[1] (gr. 1901), som den passiva motståndsrörelsen föraktfullt kallades av den ryska pressen. Kagalen, verksam huvudsakligen från september 1904 till september 1905, utgav broschyrer, bearbetade opinionen och insamlade medel för den politiska verksamheten. Kvinnokagalen spred bl.a. förbjuden politisk litteratur. Senare var Wilhelm aktiv inom jägarrörelsen. Han skaffade pengar till dess verksamhet och stod själv för 180 000 Fmk av de c. 272 000 han samlat in för ändamålet. Han kallades finansminister av jägarna. Sönerna Per och Henrik var bland de första som reste till Lockstedt.

Alma Söderhjelm har beskrivit kusinen Pyg på följande sätt: Pygen Zilliacus hade namn om sig att vara och var även i själva verket en av de roligaste människorna inom sin generation. Hela hans utseende var en bild av trygghet, stor och bredaxlad, med en fryntlig uppsyn och det rundklippta skägget såg han ut som en välsituerad patron. Det var i de av lustighet lysande ögonen, som hans intelligens speglades. Han var vaken, naturligt och praktiskt klok samt rolig och munter på ett det mest oemotståndliga sätt. Ett ypperligt minne, en osentimental, positiv syn på tingen, ett vinnande väsen och ett smittande skratt, gjorde honom till en trevlig sällskapsmänniska och till en av dessa läkare, vilka utan ett enda extra trick kunna vinna tusen hjärtans förtroende.

Följande avsnitt


[1] Från hebreiska ordet kahal, som betyder församlingen.